Misteriosii daci de pe coloanele corintice ale Arcului lui Constantin din Roma

De cand fac parte din echipa de sah online Getica from Romania, parca ma intereseaza mai mult decat oricand istoria pamantului acestuia unde prin voia sortii, dar si a mea, am decis sa traiesc.

Tocmai ce am fost la un simpozion in care s-au discutat lucruri extrem de interesante despre geto-daci, asa ca acum am scos din biblioteca cartile lui Dan Oltean, atat de renumite printre pasionatii genului.

Evident, impreuna cu Vlad am dezbatut indelung pe aceasta tema si ne-am gandit cam pe unde ne vom petrece vacanta de vara 2015. Ce-i drept, am gasit in tara niste locuri extrem de tentante, pline de mistere inca nedeslusite pe deplin.

Cu toate acestea, ca orice Balanta veritabila, m-am gandit ca trebuie echilibrate cumva lucrurile, asa ca, pe langa peregrinarile viitoare din Romania, am spus ca ar fi grozav daca am face o vizita si prin Italia, la Roma, pentru cateva zile.


companie aviatica


Am ales sa ne luam de la  Aeroline.ro bilete de avion catre Roma, care incep ca pret de la numai 129 de euro, beneficiem de un zbor direct cu Alitalia, dus-intors, cu toate taxele incluse, asa ca... de ce sa nu colindam un pic pe meleagurile imparatului Traian?

Din pacate, prea putina lume stie, in muzeele Romei gasesti sute de statui infatisandu-i pe stramosii nostri daci.

Nici pana acum, desi suntem deja in mileniul 3, nu s-a descifrat misterul acestor statui, care raspandesc in jurul lor o aura de invingatori, nicidecum de invinsi inlantuiti...

Cati dintre noi, cei care am mai calatorit la Roma in ultimii ani, stim, de exemplu, ca putem intalni pe Arcul lui Constantin statuile dacilor nostri neinfricati?




In apropiere de vestitul Colosseum, la inceputul secolului al 4-lea d.Hr., s-a ridicat Arcul lui Constantin, simbol al victoriei acestui impotriva lui Maxentiu. Este cel mai mare arc de triumf pastrat pana in zilele noastre din capitala Italiei.

Nimic deosebit am putea spune, sunt multe atractii turistice la Roma poleite de praful mileniilor, doar ca aceasta constructie falnica a fost impodobita intr-un mod extrem de ciudat: inclusiv cu scene de razboi ce au ca personaje dacii si romanii!

Oare care a fost resortul ce i-a determinat pe stapanii lumii antice sa isi aduc aminte, la doua secole distanta, de luptele cu vitejii daci?


Arcul lui Constantin este impodobit cu opt coloane pe care sunt asezate statui nu de romani, ci... de daci.

Dintre acestea, patru dintre ele infatiseaza nobili daci, iar celelalte patru  daci simpli. Semnul de diferentiere? Desigur, celebrele caciuli purtate de catre primii.

In portul obisnuit, cu opinci ce mai pot fi si astazi intalnite prin satele mehedintene, privesc ganditori in departare, cu siguranta la Dacia lor draga... Nu au mainile legate la spate, asemeni prizonierilor de razboi, ci par niste tarani traditionali care pozeaza in fata unui fotograf, pentru coperta vreunei reviste serioase.


Pentru a ajunge la acest arc de triumf si a ma intalni cu istoria neamului as vrea sa ajung impreuna cu Vlad in acest an la Roma, in Italia.

Daca sunteti pasionati de enigmele istoriei, poate va ganditi si voi sa va rezervati online niste bilete de avion spre Roma la Aeroline.ro si, mai rapid decat v-ati putea gandi, sa ajungeti, asa cum o vom face noi, in fata acestui monument italian ce spune o poveste frumoasa, dar misterioasa, despre stramosii nostri daci.


sursa foto: http://en.wikipedia.org/wiki/Arch_of_Constantine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!