Un an sabatic îți poate da un restart vietii

Termenul de an sabatic este încă destul de puțin cunoscut în România, pentru mulți constituind încă un fel de excentricitate specifică exclusiv acelora din Occident.

Să sperăm că pe măsură ce lucrurile se vor orienta pe o direcție ceva mai bună decât este acum, chiar și pe meleagurile noastre tot mai mulți angajați care își vor putea permite ca la un moment dat să beneficieze de avantajele incontestabile pe care un an sabatic le oferă.

Fără îndoială, este preferabil ca să profiți de această perioadă în care nu mergi la job când ești încă tânăr, în putere, nu când deja ai ajuns epuizat și acrit de muncă și de viață, când mai ai doar câțiva ani până la pensie, bolile de tot felul te bântuie, iar visele din tinerețe ajung ca să fie puse la păstrare pentru viața următoare (asta în cazul în care crezi în reîncarnare!).

Dacă nu, ghinion, vorba unui personaj celebru de pe la noi.

Și totuși, dacă ai șansa de a putea să îți iei un an sabatic sau chiar mai multă vreme un concediu în care să faci cu adevărat tot ceea ce îți trece prin minte, cum ai putea să profiți la maximum de această  șansă unică pe care viața ți-o oferă cu generozitate?

În primul rând, în acea perioadă te-ai puteai relaxa citind maldărul de cărți pe care l-ai pus deoparte, spre a te aștepta cuminte până când o să te pensionezi, poți să faci sportul dorit sau, de ce nu, poți ca să reînnozi legăturile cu cei dragi ție, pe care nu i-ai mai văzut de multă vreme: fie că vorbim de rude sau prieteni.Poți face un pas înapoi și să îți analize în detaliu viața pe care ai trăit-o până în acel moment pe plan profesional și personal, poți ca să îți proiectezi și să îți reinventezi viitorul în sensul pe care ți le dorești, așa încât să fii mulțumit cu tine însuți, să trăiești la maxim fiecare moment ce o să vină.

Dacă vrei și ai posibilități materiale, poți să petreci în altă țară câteva luni bune învățând chiar de la sursă limba străină ce se vorbește acolo, să iei contact în profunzime (nu ca un turist de o săptămână) de obiceiurile locuitorilor de acolo, de felul lor de a fi.

Într-un an sabatic ai șansa de a putea ca să faci cursurile de dezvoltare personală sau de perfecționare profesională la care visai, poți învăța o nouă meserie, poți să transforma un hobby de demult într-o sursă de venit viitoare.

O călătorie în jurul lumii, scrierea unui roman, vizitarea unor locuri sacre din țară sau din străinătate, o croazieră la care jinduiai demult, poți face o grămadă de lucruri pentru sufletul tău și care să îți încarci bateriile multă vreme, să îți dea energie maximă pentru provocările ce vor urma în anii ce vin.

Una sabatic mai mult decât orice este un mijloc de ați reclădi și crește stima de sine, de a te autoanaliza și a putea lua îndelete, fără a fi grăbit pe nimeni, cele mai bune decizii despre cum vrei să îți trăiești viața în continuare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!