Alege parchet stratificat pentru podelele unei locuințe confortabile

Multe locuințe din România au acum parchet stratificat datorită numeroaselor avantaje pe care acesta le are comparativ cu podelele din lemn masiv (indiferent că e vorba de clasicele dușumele sau de modele de parchet modern, compus din elemente de dimensiuni mai reduse ce necesită o asamblare atentă și multă migală).


De ce să alegi parchet stratificat?

- diferențe față de parchetul masiv și de parchetul laminat;
- diferențe față de alte tipuri de pardoseli: vinilin, gresie, piatră.

Pardoseala din lemn stratificat are, de regulă, o grosime mai mică decât una confecționată din plăci de lemn masiv. 

Înălțimea pe verticală este mai redusă, dar îmbinarea plăcilor se poate face mai ușor pe orizontală chiar și atunci când este vorba de a combina mai multe nuanțe de parchet stratificat, spre deosebire de montajul podelelor de lemn masiv..

Deoarece este mai subțire, parchetul stratificat este mai bun pentru locuințele în care există sisteme de încălzire prin pardoseală deoarece rezistența la transferul de căldură este mai mic decât în cazul podelelor de lemn „dintr-o bucată”. Parchetul multistratificat reacționează mai bine la schimbările de temperatură spre deosebire de pardoselile din lemn masiv.

În condițiile în care la nivel global atenția pentru economisirea resurselor naturale începe să devină prioritară, folosirea de parchet stratificat se include în acest trend ușor de sesizat acum chiar și în casele nou construite ale românilor.

Stratul superior al parchetului multistratificat este mai gros comparativ cu acele al parchetului laminat, unde de multe ori e chiar mai mic de 2 mm.

Cu cât primul strat, cel superior, este mai gros, cu atât podeaua este mai rezistentă și poate ca să fie mai ușor renovată inclusiv prin șlefuire.

În comparație cu parchetul laminat parchetul multistratificat este realizat din lemn natural.

Sunetul dintre o cameră unde s-a pus parchet laminat este mult mai deranjat decât întruna în care s-a montat există parchet polistratificat. Nici măcar izolarea fonică (costisitoare)nu poate ajuta prea mult. 

Dacă comparăm parchetul stratificat cu o podea de vinilin, toată lumea e de acord că varianta a doua nu este o soluție elegantă și sănătoasă pentru podele caselor. Vinilinul este un produs artificial 100% realizat din clorura de polivinil. Diferențele între o suprafață artificială și una naturală de lemn atunci când mergem desculți pe pardoseală se simte foarte puternic. Doar lemnul real poate ca să degaje confortul și căldura unei încăperi pe care materialele artificiale, fie ele și de ultimă generație, oricât ar încerca nu o pot face.

Parchetul stratificat are efect pozitiv asupra sănătății celor care locuiesc în acea casă, lucruri pe care pardoselile artificiale nu pot să realizeze.


Vinilinul se poate degrada mult mai repede decât o podea de lemn deoarece este un material mai moale, pe când repararea unui parchet stratificat nu reprezintă o problemă deoarece se poate face ușor prin șlefuire. în cazul parchetului laminat, unde stratul superior este foarte subțire acest lucru nu este posibil, necesitând montarea unuia nou.

Pardoselile din lemn stratificat o durabilitate foarte mare în timp, dar dacă va fi nevoie să le schimbați din diferite motive la un moment dat, elementele din lemn se pot utiliza pur și simplu pentru producerea de energie sau pot ca să fie utilizate pentru fabricarea plăcilor din lemn și alte produse lemnoase, în timp ce eliminarea podelelor laminate și a vinilinul lui este permisă numai în condiții speciale prin folosirea unor instalații speciale de ardere, datorită chimicalelor pe care le degajă.

Parchetul stratificat se poate curăța mult mai ușor prin măturare, aspirare și spălare, pe când covoarele mențin murdăria care se infiltrează adânc în țesătură și nu poate să fie sută la sută eliminată, indiferent cât de atnet sunt întreținute. O curățare a covoarelor necesită atât echipamente speciale cât și produse chimice dăuătoare sănătății umane. Parchetul multistratificat după o ștergere cu lavete înmuiate în apă elimină umezeala prin evaporare în cameră și astfel creează o atmosferă mai plăcută, lucru beneficii pentru sănătate.

Nici acele pardoseli din piatră naturală sau din gresie sunt chiar atât de sănătoase precum s-ar crede, deoarece, în timp ce o suprafață de parchet este uniformă fără îmbinări și chituri, gresia și dalele din piatră au nevoie de o curățare atentă deoarece colectează murdăria, prin cale mici șănțulețe dintre plăci.

Dacă suprafața a parchetului multistratificat care s-a deteriorat este ușor reparabilă prin șlefuire sau, în cazul grave chiar prin înlocuirea elementelor degradate, schimbarea plăcilor de gresie sau de piatră naturală se poate face după ce a trecut o perioadă mai îndelungată de la montaj numai cu mari dificultăți: necesită efort și, mai ales, implică găsirea unor elemente de schimb identice cu acelea care s-au deteriorat. lucru ce poate ca să fie destul de dificil de realizat 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!