Sticla curbată, sticlă ce aduce viitorul mai apropie

ivarietăți sticlăÎn ultima perioadă se poate observa creșterea numărului de construcții urbane office, dar și de imobile rezidențiale cu elemente din sticlă curbată.

Sticla curbată este definită ca acea sticlă care a fost îndoită în două moduri: fie pentru a lua o formă parțial sau total cilindrică, fie în 3D.


Este vorba, precum se observă, de o categorie specială de sticlă, realizată prin niște procedee tehnice speciale. Cea mai folosită metodă de a îndoi sticla este aceea prin care se face îndoirea acesteia la o temperatură ridicată, mai mare de 550 de grade Celsius.

Dacă direcția de curbură rulează într-o singură direcție se crează o formă cilindrică, dacă este vorba de mai multe direcții de modelare, apare sticla curbată 3D.

Îndoirea 3D este mult mai provocatoare, dar și mai intensă din punctul de vedere al forței de muncă și, în mod obiectiv, necesită mai mult timp pentru fabricarea ei.


Există în prezent oportunități foarte multe în realizarea de proiecte de clădiri cu fațade, balustrade, scări spiralate, uși rotative, geamuri de diverse dimensiuni, folosind sticlă curbată.


 Avantajele utilizării sticlei curbate



1. Estetica deosebită pe care acest material o prezintă



Sticla curbată este un element de construcție senzațional, deoarece flexibilitatea și curgerea sa permite creativității arhitecților să se desfășoare în deplină libertate, să se joace cu lumina naturală sau artificială așa cum nu o puteau face în trecut.


clădire sticlă

Sticla curbată este un material adaptabil, ce permite execuția unor curbe perfecte, ceea ce provoacă imaginația să materializeze cu ajutorul diverselor elemente constructive în proiecte care, nu cu multă vreme în urmă păreau a fi strict din domeniul SF.




2. Are o durabilitate foarte mare



Curbura panourilor din sticlă îndoită face rezistența acestora, când procedeul tehnologic este respectat așa cum scrie la carte, să fie uimitor de mare. De aceea ea se și folosește în prezent cu deplin succes pentru acele edificii unde rezistența mecanică și durabilitatea sunt cerințe esențiale.


3. Permite efectuarea de economii importante



Prin utilizarea elementelor din sticlă curbată se poate reduce volumul utilizării altor materiale de construcție scumpe, care ar fi necesare pentru menținerea integrității structurale, ceea ce conduce implicit și la reducerea costurilor de execuție totale, fără a se face niciun rabat de la calitate. Ba din contră, putem spune.


Sticla curbată temperată contribuie la durabilitatea generală a clădirilor unde este înglobată, deoarece o protejează de variațiile de temperatură periculoase.


4. Transparența sticlei curbate și lumina



Datorită naturii transparente intrinseci pe care sticla curbată o are, utilizarea ei reprezintă o modalitate creativă de a lăsa lumina să intre într-o clădire într-un mod original, modern, serios și jucăuș deopotrivă. 


Deoarece se poate folosi și pentru amenajări interioare, varietățile de sticlă curbată permite jonglerii de lumini și umbre extrem de interesante.


 În funcție de creativitatea arhitectului, sticla curbată amplasată în poziția bună permite luminii să intre și să călătorească prin diversele zone interioare pe un traseu bine dirijat al fluxului de lumină. Astfel, în mod conștient, printr-o proiectare adecvată, se pot genera efecte senzaționale și maximizează sau minimiza cantitatea de penetrare a unui spațiului cu lumina naturală sau artificială.

Se realizează categoric cu ajutorul elementelor constructive din sticlă curbată în diverse grade un mediu mai plăcut pentru aceia care locuiesc sau lucrează în interiorul clădirii respective. În plus, se reduc și cheltuielile cu încălzirea spațiului imobilului, dar mai ales cu factura la energia electrică.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!