Caietele smart Skag Ar si gorilele de munte africane

Acum vreo trei ani, agentiile de stiri anuntau, cu titlul de bizarerie, ca s-a inventat o aplicatie destinata utilizatorilor de iPad si iPhone prin care acestia sa poata urmari familiile de gorile, din Parcul National Virunga (ce se intinde pe teritoriul a trei state: Congo, Rwanda si Uganda).

Militantii pentru salvarea speciilor pe cale de disparitie, dar si orice iubitor al animalelor, in general, precum si al gorilelor de munte, in special, puteau ajuta la conservarea acestor primate, aflate in prag de extinctie, din cauza braconajului, razboaielor de tot felul, epidemiilor dar, mai ales, din pricina defrisarilor fara noima.





Canalele de televiziune de profil au difuzat documentare induiosatoare despre cum se apropie de pieire aceasta specie rara, din cauza ca nu poate face fata razboiului inegal cu OMUL.

Utilizatorii ce isi descarcau acea aplicatie, platind modica suma de doar 4 dolari (ce se ducea in contul destinat salvarii acestor animale), puteau sa isi aleaga o familie de gorile, sa afle date despre componentii acesteia, sa vada diverse filmulete si fotografii ce ii aveau ca personaje centrale. Cumva adoptau acea familie... Deveneau responsabili...

Vremea a trecut, gorilele se pare ca nu au depasit perioada dificila, dat fiind ca in urma cu vreo doua luni am vazut la televizor un film despre cum defrisarea spatiilor in care traiesc primatele acestea continua, spre disperarea oamenilor de stiinta, dar si neputinta fundatiilor internationale pentru protectia animalelor.

Campania online prin care se doreste promovarea unor rechizite smart, pentru scolarii de toate varstele, iata ca mi-a readus in minte povestea trista, dar adevarata, a gorilelor de munte africane.

Caietele inteligente, sosite de undeva de pe meleaguri grecesti, au pe coperta animale diverse, cu  uimitoarea capacitate de a prinde viata  datorita unei aplicatii, denumita cifrat SKAG AR.

Cu ajutorul acesteia, gorilele, leii, elefantii si toate celelalte animalute (exista deocamdata 8 variante de zoo-caiet!) prind deodata viata, reamintindu-ne ca trebuie sa avem grija de planeta noastra si de toate fiintele ce traiesc aici, ca nu suntem in razboi cu Natura, nu suntem invadatori coborati in nave de lupta extraterestre, pentru a distruge tot ce le iese in cale viu pe Terra, ci doar o banala specie din ansamblul Creatiei, din lantul trofic, poate ceva mai inteligenta, mai norocoasa decat altele, dar in niciun caz stapanitoarea absoluta a Planetei din ce in ce mai putin Albastre.

Ar fi minunat daca cei ce au dezvoltat aceasta aplicatie, actualmente gratuita, s-ar gandi sa permita si donarea unei sume (din pretul de vanzare al caietului sau separat), fie ea cat de infima, pentru speciile pe cale de disparitie.

Copiii ar fi incantati sa ajute cu banutul lor cat de mic la salvarea unui animal, iar asa, poate ca vor fi mai putini scelerati care chinuie caini si pisici in orasele noastre, care bat caii pana ii lasa fara suflare, care impusca „la numar” mistreti, caprioare si ursi, doar pentru ca nu s-a dat  (inca!) liber  la vanatoarea de oameni.

Recomand cumpararea acestui caiet de catre oricine, pentru ca este nu doar de calitate, cu o coperta foarte bine realizata, cu spira, cu hartia foarte buna, dar si pentru ca indeamna la gandire si, de ce nu, la actiune.

Puteti gasi aceste caiete inteligente, ce produc o mica revolutie in lumea rechizitelor clasice, in librarii sau pe net. 


Credeti-ma, sunt super!



Un comentariu:

scrie-mi parerea ta despre cele citite aici!